lørdag 22. mars 2008

Magesekken


Når magesekken er tom rommer den ca 0,5dl og når den er full rommer den ca 1 liter, altså 20 ganger forskjell på tom og full. Den viktigste funksjonen magesekken har er lagring, og fortsette nedbrytingen av maten. Da vi kan spise mye mat på noen få minutter, tar det flere timer å fordøye det. Det er da viktig med et organ høyt oppe som vi kan lagre maten midlertidig i, slik at vi ikke overskrider tynntarmens kapasitet etter et større måltid. Dersom vi ikke hadde en plass å lagre maten, måtte vi spist mindre og oftere for å få dekket det energiinntaket vi trenger. I veggen i magesekken er det kjertler og sterke muskler, kjertlene skiller ut magesaft og musklene elter maten med magesaft som har som oppgave starter nedbrytingen av proteinet som er i maten vi spiser. Dermed kan store matbiter omdannes til en halvflytende blanding.

Magesaften består av:
  • Vann, som har som oppgave å bløte opp maten.

  • Enzymer. Enzymet pepsin sørger for den første oppdelingen av proteiner i maten vi spiser til mindre deler. Spaltingen av stivelser skjer også ved hjelp av enzymet amylasen som vi får fra spyttet som blandes med maten i munnhulen og det spyttet vi svelger.

  • Saltsyre, har som oppgave å aktivere pepsinogen til det aktive enzymet pepsin. Saltsyren surgjør magesekkens innhold slik at pepsinet kan spalte protein og bryter ned bindevev, og muskelfiber til kortere peptidkjeder fortere. Saltsyren gjør magesekkens innhold svært surt (pH 1,5-2,0) og det dreper bakterier som kommer med maten ned i magen.

Videre kan du trykke på Vokien for å høre litt mer om mage og magesaft.

Ingen kommentarer: